Kalastusveneen osto

Moni suomalaisista kalastaa. Tutkimuksen mukaan vain 6,5% kyselyyn vastanneista ei ole koskaan kalastanut. Jokamiehenoikeuksiin kuuluu, että mato-ongella saa kuka tahansa kalastaa, mutta monet himoitsevat isompaa saalista ja ostavatkin kalastuksenhoitomaksun, virvelin ja vieheitä. Osalla rakas harrastus saattaa myös muuttua intohimoksi ja sitä kautta myös välineurheiluksi. Vapoja, keloja ja vieheitä pitää olla montaa erilaista, jotta se olisi optimaalinen juuri tietylle kalastustyylille. Kun on aikansa kahlannut rantoja ja ajellut ympäriinsä koittaen löytäen kalastukseen sopivaa kohtaa, jossa esimerkiksi puut eivät ole tiellä, jotta voisi heitellä rannalta, niin moni alkaa haaveilemaan veneestä.

Se riippuu monestakin eri asiasta. Isoin kysymys lienee missä kalastaa. Erilainen vene tulee kyseeseen, jos aiot mennä avomerelle uistelemaan tai sitten pörrätä pikkuisella mökkijärvellä rantoja heitellen. Jos kalastaja liikuttelee venettä trailerilla eri järvien välillä, kannattaa hänen harkita mahdollisimman pientä venettä, joka kumminkin täyttää kalastajan vaatimukset veneeltä. Moni kalastaja suosii alumiiniveneitä, sillä ne ovat kevyitä ja kestävät kivikon pikkukolhuja lasikuituveneitä paremmin. Alumiinipaatit eivät myöskään vety samalla tavalla kuin muut veneet. Ikävänä puolena on niiden kolkko ulkonäkö sekä kallis hinta, joka saattaa ajaa pienen budjetin omistavat kalastajat katsomaan muita veneitä. Nykyään toki veneen ostoa varten saa myös otettua Lainaa, jolloin suurimman kalastusvenehimon aikaan ei tarvitse olla ylimääräistä tuohta taskussa.

Yksi iso asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota venettä ostaessa on paatin säilytystilat. Kalastustarvikkeet vievät yllättävän paljon tilaa, joten säilytystilan puute saattaa vaikeuttaa kalastamista, jos jaloissa pyörii ylimääräisiä kalastuspakkeja tai muuta vastaavaa. Toinen iso asia on tarpeellisten lisävarusteiden osto. Moottorin oston lisäksi esimerkiksi keulamoottori helpottaa kalastamista sillä, että se pitää veneen paikallaan siinä kohtaa, missä halutaan kalastaa. Myös peruskalastusvälineet on hyvä olla mukana. Näitä ovat haavi ja pihdit, jolla koukku saadaan irti saaliin suusta. Totta kai monilla kalastajilla on vaikka mitä vempaimia, mutta ne ovat enemmän mieltymyksistä kiinni ja ne eivät ole niin välttämättömiä päästäkseen alkuun.