Veneily harrastuksena

Veneily on säilyttänyt asemansa suosittuna harrastuksena vuosikymmenten ajan. Juontaahan veneily varsin vahvasti historiaan ja menneiden vuosikymmenten ja vuosisatojen elinkeinoihin. Menneinä aikoina laivoja ja veneitä käytettiin tavaroiden kuljetukseen, kun esimerkiksi uusia tuotteita ja ruokia kuljetettiin itämaista Eurooppaan. Ennen lentokoneiden ja autojen aikaa ihmiset myös kulkivat paikasta toiseen laivoilla ja veneillä. Tämä olikin yksi tärkeimmistä kuljetusmuodoista junan ohella. Veneet ja laivat ovat kuitenkin paljon aikaisempia keksintöjä kuin juna, joten myös huviveneilyllä on jo vuosisatojen perinteet. Nykyisin tietysti järjestetään vielä risteilyjä ja tavaraa kuljetetaan paljon meriteitse, mutta veneily on nykyisin monella vain harrastuksena.

Perheessä voi olla pieni vene, jolla lähdetään esimerkiksi saaristoon viettämään lämmintä kesäpäivää. Voi olla mukava ottaa aurinkoa veneen kannella ja pulahtaa välillä uimaan viilentävään veteen. Monet myös käyttävät venettä kalastusharrastukseen, kun vene kuljettaa kalastajan paremmille kalavesille. Jos omistaa veneen, kannattaa hankkia hyvät välineet, joilla venettä voi myös kunnostaa ja huoltaa. Esimerkiksi worksystem tarjoaa hyviä vaihtoehtoja työvälineiden hankintaan.

Mitä asioita sitten kannattaa huomioida, kun aloittaa veneilyharrastuksen? Mikäli olet aikeissa hankkia oman veneen tai aihe muuten vain kiinnostaa, niin lue tästä artikkelista lisää.

Edessä oman veneen hankinta?

Jos aikoo hankkia oman veneen, on tietysti ensin mietittävä, millaiseen käyttötarkoitukseen se on tulossa. Jos tarkoitus on vaikkapa kalastaa lähijoella, niin silloin perinteinen soutuvene voi olla aivan riittävä. Jos taas haluaa lähteä perheen kanssa merelle ja tutustua lähisaaristoon, kannattaa hankkia moottorivene. Jos haluaa viettää veneellä yhtään pidempää aikaa, kannattaa miettiä, olisiko kannellinen moottorivene oikea vaihtoehto. Siinä veneen päällä on yleensä koppa, jossa ohjaamo sijaitsee ja kannen alapuolella on tilaa esimerkiksi päivän ruokatarvikkeille, sekä mahdollisesti muutama sänky. Näin vene saa heti aivan uudenlaisen käyttötarkoituksen, jos veneellä pystyy tarvittaessa yöpymään ja valmistamaan ruokaa. Silloin voi tehdä hieman pidemmänkin reissun, kun veneen voi ajaa johonkin kauemmas ja ankkuroida vaikkapa saaren rantaan.

Oma lukunsa on tietysti isommat huvipurret, mutta niiden hinta on tietysti sitten paljon suurempi kuin pienemmän veneen. Niihin mahtuu yleensä isompikin seurue ja tilaa on kannen alla jopa useamman huoneen verran.