Veneet ja veneilyharrastus

Veneily on hieno harrastus

Veneilystä pitävät lähes kaikki vauvasta mummoon ja vaariin. Suomessa huvi-ja vapaa-ajan veneilyä harrastetaan pääosin kesäisin sääolosuhteiden vuoksi. Talven aikana veneilyn harrastajat huoltavat ja tarvittaessa kunnostavat venettä, jotta se on taas valmis käyttöön ensimmäisten kesätuulten puhaltaessa. Veneilyä harrastetaan perinteisten purje- ja soutuveneiden sekä moottoriveneiden avulla. Kesälomilla ja esimerkiksi juhannuksena veneilyä harrastetaan eniten, sillä aito vapaa-ajan veneily virkistää sekä kehoa että mieltä.

Veneilyä voi harrastaa yksin tai yhdessä perheen kanssa. Vene kannattaa välillä ankkuroida vaikkapa merellä olevaan saareen ja istahtaa hetkeksi nuotion ääreen grillaamaan makkaraa ja ihailemaan lumoavia merimaisemia. Veneilyä voi harrastaa myös joella ja järvellä, joita löytyy Suomesta vaikka kuinka paljon. Merelle lähtiessä veneen pitää olla tarpeeksi iso, sillä merellä tuulee usein runsaasti. Merelle lähtiessä kannattaa ottaa mukaan radiovastaanotin, jonka avulla voi pyytää apua, jos veneeseen tulee vaikkapa teknisiä ongelmia.

Kalastus

Kalastus on yksi veneilyn muoto. Kalastaa voi ongen, uistimen tai virvelin avulla. Yleisesti käytettyjä ovat myös vapa ja nuotta, verkko tai katiska, joita näkee ammattikalastajilla. Kätevä kalastusvene on pienehkö ja jarruttoman trailerin avulla varustettu vene. Kalastusveneessä pitää mukana olla myös erilaisia varusteita, kuten haavi, erilaisia työkaluja, vieheitä ja vapasetti.

Kalastusveneessä pitää aina olla myös tarpeeksi säilytystilaa, johon sopivat omat, mukaan otetut eväät, tankki, keulamoottorin akku sekä tietenkin välttämättömät kalastustarvikkeet. Kalastusveneen- tai isomman aluksen tunnistaa hyvin veneen keulamoottorista. Keulamoottori tarvitsee oman telineen ja akun virtajohtoineen.

Nostalgiset puuveneet

Aito puuvene on osoitus todella taitavasta käsityöstä, jonka tuloksena kyseinen vene on syntynyt. Puuvene ei siis milloinkaan ole niin sanottu liukuhihnatuote, vaan yksilöllinen, rakentajansa taideteos. Puuveneitä ona aina arvostettu ja viime vuosina niiden suosio on noussut huippuunsa. Puuveneitä harrastetaan yhä enemmän ja pelko maailmanlaajuisesta ilmastonmuutoksesta, saa useimmat ihmiset valitsemaan moottoriveneiden sijaan ympäristöystävällisen puuveneen.

Venettä rakentaessa, edullinen ja asiantunteva byggmax -liike auttaa tarvittavien puutarvikkeiden hankinnassa.

Aito puuvene on aina huolella ja rakkaudella valmstettu eikä milloinkaan kilpaile venemarkkinoille kiihtyvään tahtiin tulleiden alumiini- ja muoviveneiden kanssa. Alumiini- ja muoviveneet koetaan monesti puuveneitä helppohoitoisemmiksi, mutta moni veneilyn harrastaja kokee, että vain puuvene on suomalaiselle se oikea. Puuveneen huoltaminen kunnossapito vaatii työtä ja osaamista, mutta aitoa luonnonmateriaalia kannattaa aina vaalia.

Ympäristöystävällinen veneily

Ympäristöystävällinen veneily on tärkeää kaikkialla, eli niin Suomessa kuin myös globaalissa maailmassa. Ympäristöystävällisyys ei ole välttämättä helppoa toteuttaa, jos nollapäästöistä puhutaan, mutta aina globaalissa maailmassa on veneilijöitä, jotka siihen pyrkivät. Puu-ja perjevene ovat loistavia esimerkkejä nollapäästöisestä, luontoystävällisestä veneestä.

Maailmanlaajuisesti useammat veneilyn harrastajat muuttavat jatkuvasti ajotapojaan, vaihtavat moottoria- ja veneeseen käytettävää moottoriöljymerkkiä. Monet moottoriveneen omistajat käyttävät niin sanottua alkylaattibensaa ja biohajoavaa moottoriöljyä. Jotkin venettä runsaasti käyttävät henkilöt, kuten esimerkiksi kalastajat, ovat myös saattaneet vaihtaa kaksitahtimoottorin nelitahtiseen huonoja ympäristövaikutuksia vähentääkseen. Maailmalla on yleisesti ehdotettu myös niin sanottua veneen ajokorttia, joka olisi monille veneilyyn ensimmäistä kertaa tutustuville erittäin hyödyllinen asia. Käytännössä useampi veneilijä haluaa omalta osaltaan säilyttää puhtaan ilmaston ja ympäristön myös tulevien sukupolvien ihailtavaksi.