Oma vene tuo mukanaan vapautta ja vastuuta

Suomalaiset ovat mökki- ja venekansaa. Oman veneen hankkiminen onkin monen haave ja moni tämän haaveen myös toteuttaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että oman veneen mukanaan tuoman vapauden lisäksi oman veneen omistaminen tuo mukanaan myös suuren vastuun! Maltti ja maalaisjärki ovat tarpeen vesillä liikuttaessa, minkä lisäksi on tärkeää opetella vesillä liikkumiseen liittyvät säännöt sekä tarkkailla säätiedotuksia ennen lähtöä. Liikkumisen vapauden lisäksi veneenomistajan on otettava vastuuta turvallisesta vesilläliikkumisesta.

Vapaus liikkua

Kun sinulla on oma vene, voit lähteä veneilemään milloin haluat, kunhan vain sää sallii. Voit piipahtaa vaikka lähisaareen tai lahden toiselle rannalle tai voit lähteä mukavalle kalastusretkelle. Meri- tai järviseudulla asuvalle tai runsaasti meren tai järven rannalla sijaitsevalla mökillä aikaa viettävälle oma vene onkin tärkeä kulkupeli. Oman veneen ostaminen on kuitenkin arvokas hankinta, eikä kaikilla ole sellaisia säästöjä, joilla veneen voisi ostaa tuosta noin vain. Jos pitkän harkinnan järkeen veneenosto kuitenkin tästä huolimatta vielä kiinnostaa, saattavat erilaiset lainavaihtoehdot, kuten qred.com/fi/, tuoda tilanteeseen ratkaisun. Vertailemalla erilaisia lainavaihtoehtoja voit löytää parhaiten venehaaveisiisi sopivan vaihtoehdon ja tehdä unelmistasi totta!

Opettele vesillä liikkumisen säännöt

Vesillä liikkumisen säännöt on tärkeää tietää ennen kuin omalla veneellä lähtee liikenteeseen. Varmista myös, että osaat käyttää venettä ja että tiedät alueen vaaranpaikat, kuten karikot. Soutu-, moottori- ja purjevenettä käytetään eri tavoin, joten on tärkeää, että osaat käyttää juuri sellaista venettä, jolla olet lähdössä liikenteeseen. Meripelastusseurassa ollaan huolestuneita siitä, että monet vesillä liikkuvat eivät ole riittävän taitavia veneilläkseen turvallisesti. On jopa väläytelty veneajokortin tarpeellisuutta.

Älä lähde liikkeelle huonolla säällä

Varmista aina ennen vesille lähtöä säätiedotus. Huonolla säällä ei kannata vesille lähteä, sillä huono sää voi asettaa koko venekunnan vaaraan.

Huolehdi veneen kunnosta

Veneen kunnosta on tärkeää huolehtia, jotta veneily olisi turvallista. Huolla vene aina uuden kauden alussa ja tarkista, että kaikki on varmasti kunnossa ja että kaikki turvavälineet ovat varmasti mukana.

Älä lähde veneilemään alkoholin vaikutuksen alaisena

Alkoholin vaikutuksen alaisena ei ole mitään asiaa veneen ohjaamoon! Muistathan, että ruorijuoppous on rikos ihan samoin kuin autonkin ohjaaminen humalassa. Lisäksi se voi aiheuttaa monia vaaratilanteita ja jopa kuolemantapauksia. Myös humalassa olevat matkustajat saattavat aiheuttaa vesillä vaaratilanteita, esimerkiksi noustessaan holtittomasti seisomaan kesken ajon.

Käytä veneillessä pelastusliivejä ja muita turvavälineitä

Pelastusliivien käyttö on erittäin tärkeää veneillessä. Huolehdi myös siitä, että kaikilla veneessä matkustavilla on päällään asianmukaiset pelastusliivit. Liivit tulee nimenomaan pukea päälle, sillä äkillisessä onnettomuustilanteessa veneen lattialla olevia liivejä ei välttämättä ehdi pukea päälle. Myös mukana mahdollisesti olevilla lemmikkieläimillä on hyvä olla asianmukaiset pelastusliivit.

Huolehdi myös muista veneesi turvavälineistä. Mukaan on hyvä ottaa myös kännykkä, jolla voi tarvittaessa soittaa apua. Kännykkä kannattaa suojata vedenpitävällä pussilla, jotta se pysyy toimintakuntoisena.

Älä lastaa venettä liian täyteen

Veneen lastaaminen liian täyteen voi johtaa vaaratilanteisiin. Vaikka koko suuri kaveriporukkasi haluaisi mukaan kerralla, malta mielesi ja aja vaikka mieluummin kaksi kertaa kuin lastaat veneen liian täyteen. Ihmisten lisäksi kannattaa huomioida, ettei myöskään tavaraa tule lastata veneeseen liikaa.