Risteilyt Itämerellä

Suomalaiset ovat aina rakastaneet risteilyjä. Vesi on aina ollut olennainen osa suomalaisten historiaa, onhan Suomi tuhansien järvien maa ja lisäksi maalla on merenrantaa pitkät pätkät. Veneellä on liikuttu aikojen alusta lähtien jokia pitkin ja sen jälkeen pidemmälle merta pitkin. On siis luonnollista, että suomalaiset tykkäävät käydä lomamatkoilla risteilyllä. Laivatkin ovat toki kehittyneet huimasti alkuajoista lähtien. Nykyiset risteilijät ovat monta kymmentä metriä korkeita ja niihin mahtuu tuhansia matkailijoita. Kun matkataan merellä, niin siellä on omanalaisensa tunnelma, mitä ei koe missään muualla. Moni matkailija rakastuukin tähän merelliseen tunnelmaan ja haluaa kokea sen aina uudelleen.

Ruotsinlaivat

Suomalaisten suosituin kohde laivalla matkatessa on naapurimaa Ruotsi. Se on sopivan matkan päässä ja sinne pääsee vuorokaudessa. Yleensä matka aloitetaan illalla ja laiva tekee matkaa koko yön ajan. Aamulla ollaan sitten perillä Tukholmassa, jossa laiva on satamassa koko päivän ja matkalaisilla on päivä aikaa tutustua kaupunkiin. Illalla lähdetään taas matkaamaan takaisin kotiin ja perillä ollaan seuraavana aamuna. Jotkut matkailijat eivät kuitenkaan poistu laivasta maihin sen ollessa satamassa, vaan haluavat viettää aikansa laivalla. Laivalla on toki monenlaista puuhaa, joten aika ei varmasti käy pitkäksi, tekipä sitten kummin vain.

Laivalla on perinteisesti erittäin runsas buffet-ruokailu. Moni on saattanut kuulla tarinaa ystäviltään tai sukulaisiltaan, miten ruotsinlaivalla on syöty hyvin seisovassa pöydässä. Tarjonta on kieltämättä hyvin runsas; tarjolla on monenlaista salaattia, erilaisia lihoja ja mereneläviä. Jälkiruokabuffet on sitten vielä oma lukunsa. Tarjolla on vaikka minkälaisia kakkuja, suklaata ja jäätelöä. Varomaton matkailija saattaa helpolla syödä buffetissa aivan liikaa, joten kannattaa muistaa kohtuus tässäkin asiassa.

Jotkut lähtevät laivalla myös verovapaiden ostosten perässä. Laivoilta löytyy jo nykyisin oikeita kauppakatuja, joissa on useampia liikkeitä ja ravintoloita. Matka merelle mahdollistaa verovapaan hinnoittelun, joten esimerkiksi alkoholi, hajusteet ja deodorantit sekä makeiset ovat halvempia kuin mantereen puolella. Jotkut laivojen kaupat myyvät myös merkkivaatteita ja -laukkuja, jotka ovat myös suosittuja ostokohteita. Kukaan ei varmasti voi vastustaa lähes puolet halvempaa merkkilaukkua, kuin mitä se normaalisti maksaisi. Lapsille voi myös löytyä vaikkapa Kids Brand Store -tuotteita paljon edullisempaan hintaan.

Laivoilta löytyy myös monia muita palveluita, joilla matkalaisia hemmotellaan. Ruotsinlaivoilla löytyy yleensä pieni spa-osasto, jossa pääsee saunomaan ja uimaan. Saattaapa osastolta löytyä muutama poreallaskin, joissa pääsee rentoutumaan oikein kunnolla. Nämä palvelut eivät yleensä sisälly normaaliin risteilyn hintaan, vaan ne on ostettava erikseen. Hinnat kuitenkin ovat yleensä kohtuuden rajoissa, joten voi olla hyvä pulahtaa porealtaaseen, varsinkin jos vietät matkapäivän laivassa, etkä mantereen puolella.

Laivalla Tallinnaan

Viro ja Tallinna ovat myös perinteisesti olleet suosittuja suomalaisten matkailijoiden keskuudessa. Tallinnaan menee useampia laivavuoroja päivässä, joten sinne matkustaminen on todella helppoa. Matka kestää yleensä muutamia tunteja riippuen laivatyypistä. Nopeimmat katamaraanit taittavat matkan reilussa parissa tunnissa. Tämä aika on kuitenkin riittävä, jotta ehtii nauttia laivan palveluista. Ravintolan buffet-pöytä on hyvä vaihtoehto ajanvietteeksi. Lisäksi laivoilta löytyy liikkeitä, joissa voi tehdä ostoksia, jos ei malta odottaa että pääsee tutkimaan Tallinnan ostoparatiiseja.