Kuinka aloittaa veneily tai purjehdus?

Suomi on tuhansien järvien maa ja tämän lisäksi meiltä löytyy reilusti rantaviivaa ja upeaa saaristoa. Ei siis ihme että veneily ja purjehdus eri muodoissaan ovat suomalaisille rakas harrastus. Kesämme ovat lyhyitä, jolloin veneilyn harrastamiseen ei ole tarjolla niin paljon aikaa kuin monissa muissa maissa, mutta ehkä juuri tämän takia veneilystä innostuneet viettävät mielellään kaiken mahdollisen vapaa-aikansa vesillä kun siihen on mahdollisuus.

Moni meistä unelmoi päivistä veneillen jollakin kauniista järvistämme tai purjehduksesta pitkin idyllistä saaristoa. Moni silti hylkää ajatuksen sillä useat ihmiset kokevat veneilyn aloittamisen hankalaksi monestakin syystä. Mieleen nousee kysymyksiä siitä miten veneilyn tai purjehduksen voi oppia, mistä saa veneen, mitä ne maksavat, sekä monia muita kysymyksiä, joiden vuoksi moni tyytyykin vain unelmoimaan eikä uskalla itse aloittaa harrastusta.

Veneily tai purjehdus ei kuitenkaan ole hankalaa tai edes niin kallista mitä monet sen olettavat olevan. Veneilystä kiinnostuneille on olemassa monia erilaisia kursseja joiden kautta aloittaa. Purjehduksessa kurssien käyminen on erityisen oleellisia jos lähipiirissä ei ole ketään joka voisi opettaa. Perusveneilyn voi kuitenkin aloittaa helposti myös itse tutustumalla lähivesistöihin ja opettelemalla tietyt perussäännöt, lait sekä turvallisuusasiat.

Erilaisille kursseille osallistuessa et tarvitse oikeastaan mitään varusteita tai opetusta etukäteen, vaan kaikki tarvittava toimitetaan sinulle kurssin järjestäjän puolesta, tosin näissäkin on joitakin eroja. Lisätietoja erilaisista kursseista ja opetuksista saat etsimällä tietoa oman lähialueesi palveluista kurssien ja veneilyn suhteen. Opetus on yleensä melko edullista eikä vaadi kovinkaan montaa tuntia sitoutumista ennen kuin perusasiat ovat jo selvillä. Jos kurssiin ei ole varautunut vaikka säästämällä, voi sen rahoituksessa auttaa esimerkiksi freedomrahoitus. Kurssit ja opetus soveltuvat erityisesti niille henkilöille, jotka eivät ole viettäneet ennen kovinkaan paljon aikaa vesillä tai ovat epävarmoja siitä kuinka veneillessä tulisi toimia. Purjehtiessa taas on opeteltava enemmän myös veneen operointia muiden sääntöjen lisäksi, jolloin kokematon purjehtija hyötyy varmasti jonkinlaisesta opetuksesta.

Veneilyn voi aloittaa kuitenkin myös ilman sen kummempaa opettelua, kunhan vain vesillä liikkumisen säännöt ovat selvillä ja pitää huolta niin omasta kuin muidenkin vesillä liikkuvien turvallisuudesta. Veneitä saa vuokrattua monestakin eri paikasta ja aloittelijan kannattaakin ehkä aloittaa vuokraamalla jotakin pientä venettä ja liikkua sillä lähivesistöissä ennen kuin ostaa omaa venettä ja suuntaa avomerelle. Veneiden vuokrausta tarjoavat monet yritykset, joita löydät omalta alueeltasi netistä etsimällä.

Kun veneily on aloitettu ja se alkaa olla jollakin tavalla tuttua, voi alkaa harkita oman veneen ja tarvikkeiden ostoa. Tässäkin on hyvä olla maltillinen ja aloittaa ensin pienestä ja edullisesta veneestä, joka tuntuu omille taidoille sopivalta. Kokemuksen kertyessä onkin sitten helppo edetä vaikka niihin suuriin veneisiin, joiden kanssa pääsee liikkumaan hyvinkin pitkälle. Veneilyssä on maltti valttia, joten suosittelemme aloittamaan rauhallisesti, mutta tietysti myös nauttimaan veneilyn tuomista iloista. Veneily tai purjehdus ei missään nimessä ole hankala tai kallis harrastus, vaikka sellaisen mielikuvan siitä on saattanut moni saada. Veneily tarjoaa harrastajalle unohtumattomia kokemuksia ja tavan nauttia Suomen luonnosta ainutlaatuisella tavalla, jota ei niin sanottu maakrapu voi millään tavalla kokea.