Sukellusveneet ovat tärkeä osa historiaa

 

60-luvulla Beatlesit esittivät tunnetun laulun keltaisesta sukellusveneestä, mutta toki sukellusveneellä on paljon suurempikin merkitys maailmanhistoriassa. Esimerkkejä tunnetuista sukellusveneistä ovat Jules Vernen klassisesta teoksestakin tuttu 1800-luvulla rakennettu USS Nautilus, Helsingin edustalla Suomenlinnassa lepäävä sukellusvene Vesikko, sekä surullisenkuuluisa venäläinen sukellusvene Kursk, joka tuhoutui traagisesti vuonna 2000.

Pahinta, mitä keskellä valtamerta voisi käydä, on upota veneessä ollessaan mereen. Ainoa poikkeus tähän on sukellusvene, sillä sen kyydissä uppoaminen on juurikin se, mitä tavoitellaan. Toisin kuin muut veneet, joiden tarkoituksena on kellua ja liikkua aaltojen mukana, on sukellusveneen toimintaperiaate aivan erilainen. Sukellusveneet on valmistettu siten, että ne voivat pysyä vedenpinnan alla jopa päiviä, viikkoja tai joissain tapauksissa peräti kuukausia. Sukellusveneiden rakentaminen vaatii runsaasti tietoa ja taitoa, sillä ei ole mikään helppo tehtävä rakentaa alusta, joka kestää vedenpaineen ja tekee oleskelun syvällä meressä siedettäväksi myös ihmiselle. Merien syvyyksissä on pimeää ja ilmanpaine on tavattoman kova, mutta sukellusveneet mahdollistavat ihmisen liikkumisen paikasta toiseen myös tällaisissa olosuhteissa. Sukellusveneet pystyvät liikkumaan sekä veden pinnalla että sen alapuolella. Vajotakseen pinnan alle sukellusveneistä löytyy erityisiä osioita, jotka avautuvat ja täyttyvät vedellä. Tämä veden paino saa aluksen niin raskaaksi, että se alkaa upota. Kun sukellusveneen haluaa nostaa takaisin pinnalle, tarvitsee nämä osiot jälleen avata, jolloin aluksesta tulee kevyempi ja se nousee takaisin pinnalle.

Varhaisimmat sukellusveneet valmistettiin tiettävästi jo 1600-luvulla. Alun perin sukellusveneitä valmistettiin yksinomaan sodankäyntiä varten, ja vielä tänäkin päivänä valtaosa sukellusveneistä kuuluu eri maiden armeijoiden varustukseen. Sukellusveneet mahdollistavat hyvin huomaamattoman liikkumisen veden alla. Ensimmäinen tunnettu sodankäyntiin tarkoitettu nimen Turtle saanut sukellusvene valmistettiin vuonna 1775 ja siihen mahtui yksi henkilö kerrallaan. On kuitenkin olemassa myös tutkimuskäyttöön tarkoitettuja sukellusveneitä. Kun aluksen saa vedenpinnan alapuolelle, voivat tutkijat päästä tutkimaan meren elämää, jonka lähelle pääsemiseksi ei muutoin olisi mitään mahdollisuuksia!