Lautta kuljettaa pisteestä A pisteeseen B

 

Lautta on kulkuväline, jolla ei ihan jokainen olekaan matkustanut, sillä niitä löytyy vain määrätyistä paikoista. Lautta on eräänlainen alus tai laiva, jonka perimmäisenä tarkoituksena on siirtää ihmisiä ja mahdollisesti myös tavaroita tai kulkuvälineitä yhdestä pisteestä toiseen pisteensä. Lauttoja on yleensä olemassa suuremmilla vesistöalueilla tai sellaisilla alueilla, joista löytyy suuria jokia ja kanaaleja. Lisäksi saaristossa lautat ovat todella yleisiä. Esimerkkejä lautoista ovat muun muassa Turussa Aurajokea puolelta toiselle kulkeva lautta, Nauvosta saaristoon kulkeva lautta, Espoon saaristossa kulkeva lautta ja Suomenlinnaan Kauppatorilta vievä lautta.

Lautta voi olla hyvin monennäköinen riippuen siitä, mikä sen käyttötarkoitus on. Esimerkiksi suurten rekkojen ja jopa junien siirtämiseen tarkoitetut lautat ovat luonnollisesti huomattavasti suurempia kuin ihmisten kuljettamiseen tarkoitetut lautat.

Lauttaliikenne toimii useimmiten siten, että sille on asetettu säännöllinen aikataulu, jota lautta noudattaa. Tällöin ihmisten on helpompi tehdä suunnitelmia liikkumisensa suhteen. Mitä ahkerammin käytetty lautta on, sitä tiheämpi on sen kulkuväli paikasta toiseen. Useimmiten lauttamatka on lyhyt tai melko lyhyt, jonka vuoksi lautalle ei ole tapana tarjota mittavia palveluita. Toisinaan lautalta saattaa löytyä esimerkiksi WC sekä pieni kahvila, mutta joskus se todella on vain lautta, joka ei tarjoa minkäänlaisia ylimääräisiä palveluita. Kun lautta saapuu määränpäähänsä, purkautuvat ihmiset sen kyydistä pois ja jatkavat matkaansa, kukin omaan suuntaansa.