Soutuvene vie mökkimuistoihin

 

Me suomalaiset olemme mökkikansaa ja tottuneet asumaan lähellä vesistöjä. Maatamme ei suotta kutsuta tuhansien järvien maaksi, sillä järviä sisämaasta löytyy jopa kymmeniätuhansia. Lisäksi Suomella on runsain mitoin rannikkoa Itä- ja Pohjanmerellä. Tuskin siis on mikään yllätys, että lähes jokainen suomalainen on jossain vaiheessa elämäänsä ollut jonkinlaisen veneen kyydissä. Mikäli kyseessä ei ole isompi vene, niin vähintään soutuvene on tuttu kulkupeli ihan jokaiselle.

Soutuvene on ikivanha venetyyppi, jota ovat käyttäneet jo muinaiset viikingit, kiinalaiset ja roomalaisetkin kaupankäyntiä hoitaessaan. Soutuvene on kaikkein yksinkertaisin venemalli. Meillä Suomessa tunnetaan soutuveneestä kaksi päätyyppiä, joita ovat hämäläisten sekä savolaisten venemalli. Ensinnä mainittu on laidoiltaan korkeampi ja rakenteeltaan jämäkämpi, kun taas savolaismalli on suunnittelultaan matala ja helpommin ohjailtavissa. Ennen vanhaan soutuveneet veistettiin puusta, mutta nykyään näkee puuvalmisteisten veneiden ohella enimmäkseen lasikuidusta, ABS-muovista tai alumiinista valmistettuja veneitä.

Soutuvene liikkuu yhden tai useamman ihmisen lihasvoimin airoja soutamalla. Takaperin vene liikkuu airoja huopaamalla. Airot on veneeseen kiinnitetty hankaimilla. Vaikka soutaminenkin on monen mielestä hauskaa puuhaa ja lisäksi se on lyhyillä matkoilla erinomaisen ekologinen liikkumismuoto, asentaa moni nykyään veneeseen myös perämoottorin, jota voi käyttää silloin kun tahtoo liikkua hiukan ripeämmin paikasta toiseen. Lisäksi soutaminen on kohtalaisen suosittu urheilulaji, joka kulkee nimellä kilpasoutu.