Kajakki ja kanootti – mikä on niiden ero?

 

Jos olet joskus melonut joko kanootilla tai kajakilla tai kenties molemmilla, on niiden välinen ero varmasti aivan selvä. Asiasta tietämättömille pikaisella vilkaisulla kajakki ja kanootti kuitenkin saattavat vaikuttaa hämmentävän samankaltaisilta paateilta. Itse asiassa onkin niin, että kajakit ovat tavallaan yksi kanootin alatyyppi. Sekä kanootteja että kajakkeja on ollut olemassa jo tuhansien vuosien ajan. Ensimmäiset kanootit olivat yksinkertaisesti puun rungosta koverrettuja aluksia, joita käytettiin vesistöalueilla liikkumiseen. Kajakit puolestaan syntyivät eskimoiden käsissä arktisilla alueilla, joilla oli tarve päästä vesistöalueille kalastamaan ja metsästämään. Nykyään kanootilla tai kajakilla melominen on monelle rakas harrastus, joka vie melojan luonnon keskelle.

Sekä kanootit että kajakit ovat kevyitä veneitä, joita voidaan käyttää niin järvessä, joessa kuin merelläkin liikkumiseen. Kummatkin liikkuvat ihmisten käsivoimin, eikä niissä käytetä apuna moottoreita. Sekä kanoottia että kajakkia käytetään myös erilaisten vapaa-ajan aktiviteettien, kuten kalastamisen yhteydessä ja ne soveltuvat erinomaisesti matalissa vesistöissä liikkumiseen. Rakenteeltaan hiukan vankemmat kanootit soveltuvat kuitenkin paremmin ihmisten ja tavaroiden kuljettamiseen paikasta toiseen ja usein niitä suosivatkin esimerkiksi perheet. Kajakit puolestaan ovat virtaviivaisempia ja rakenteeltaan kevyempiä ja sirompia, eikä niihin mahdu aivan yhtä paljon ihmisiä ja tavaroita kyytiin. Niiden sulava muotoilu mahdollistaa nopeamman liikkumisen vedessä, jonka vuoksi niitä käytetäänkin esimerkiksi kilpamelonnassa ja koskimelonnassa. Toisaalta myös taitava kanootilla meloja pystyy helposti liikkumaan yhtä nopeasti kuin kajakilla melova.

Kanootilla ja kajakilla on keskenään muitakin selkeitä eroja. Kanootissa meloja istuu yleensä joko penkillä tai polvillaan, kun taas kajakissa meloja istuu veneen pohjalla jalat eteenpäin ojennettuina. Kanootissa on yleensä avoin kansi, joka tarkoittaa sitä, että koko kanootin pohja on nähtävissä. Kajakissa puolestaan on useimmiten kansi, joten alus on päällystetty ja ympäröi melojaa tai melojia. Useimmiten kanoottiin istahtaa enemmän kuin yksi meloja, jolloin kukin voi olla vastuussa oman puolensa melomisesta. Kajakistakin on olemassa kahden hengen kajakkeja, mutta yleisempiä ovat kuitenkin yhden hengen kajakit.

Myös kajakissa ja kanootissa käytettävät melat ovat ulkonäöltään useimmiten erilaisia. Kanootilla meloessa käytetään yhdellä lavalla varustettua melaa ja kajakissa useimmiten kaksilapaista melaa. Kanootissa käytettävä mela on tavanomaisesti myös kajakkimelaa lyhyempi. Tämä melojen välinen ero onkin yksi keskeisimmistä erottavista tekijöistä, sillä alukset liikkuvat hyvin eri tavoilla käytetystä melasta riippuen ja siten melominen kanootilla verrattuna melomiseen kajakilla on aivan erilaista. Kajakilla liikkuessa melaa käytetään aluksen molemmilla puolilla vuorotellen vedessä, jolloin alus pysyy suhteellisen suorassa eteenpäin liikkuessa. Kanootilla liikkuessa melaa pitää vaihtaa puolelta toiselle aina kun veneen nokka rupeaa kääntymään liiaksi jompaankumpaan suuntaan.