Oikeaoppinen pukeutuminen veneillessä

 

Olet sitten lähdössä purjehtimaan tai moottoriveneilemään, on hyvä olla tarpeeksi vaatetta mukana. Merellä, erityisesti Suomen leveysasteilla tulee helposti kylmä ja taivaalta ripsii usein sadetta. Myös kengät ovat avainasemassa veneillessä.

Jos haluaa valmistautua säähän kuin säähän veneilleessä, pätee siihen sama sääntö kuin muuhunkin pukeutumiseen: kannattaa panostaa kerroksiin. Uloin kerros olisi hyvä olla jonkinnäköistä kuorimateriaalia ja esimerkiksi Gore-Tex on mainio vaihtoehto. Materiaali on paitsi vedenpitävää, myös hengittävää joka takaa sen, että kosteus siirtyy iholta pois, eikä materiaali hikoiluta. Yleensä tämän tyyppisissä vaatteissa on myös teipatut saumat, joten asu kestää enemmänkin kosteutta kuin vain pienen kesäsateen.

Ota lämpötilanvaihtelut huomioon

Yöllä on merelläkin kylmempi, eikä pilkkihaalari ole huono vaihtoehto. Varsinkin pitkille purjehduksille kannattaa varata lämmintä vaatetta, kuten esimerkiksi flanellipaita ja villapaita sekä pitkät kalsarit. On olemassa myös erityisiä kalastus/veneilyhaalareita, joissa on muun muassa vahvistettu takamus ja veneilytakkeja, joihin ei sadevesi pääse sisään. Kengistä puheen ollen tavalliset kumisaappaat villasukkineen eivät ole huono vaihtoehto, mutta myös toisenlaisia kenkiä purjehdukseen ja veneilyyn löytyy.

Merellä tai järvellä ei aina ole kylmä, ja silloin kannattaa muistaa suojautua auringolta ja pitää huolta erityisesti päästä ja ihosta. Lippalakki päähän ja aurinkosuojaa iholle, niin asiat ovat jo paljon paremmin. Myös aurinkolasit ovat ehdottomat, sillä vesi heijastaa auringonsäteitä ja tekee niistä huomattavasti kirkkaampia. Polarisoidut aurinkolasit ovat tässä mielessä parhaimmat.

Pidä jalat kuivina

Veneilyssä tarvittavat kengät ovat oma lukunsa. Niiden tulisi olla vaaleapohjaiset ja päällisen mielellään vedenpitävä. Tennarit, esimerkiksi merkkiä converse, käyvät hyvin tässä suhteessa, jos kyseessä on lyhyt veneretki tai sitten mukana on toinen pari, jos ensimmäiset sattuvat kastumaan.

On olemassa myös erityisiä purjehduskenkiä, jotka on suunniteltu veneilyn erityistarpeet huomioon ottaen. Purkkareiden, kuten purjehduskenkiä myös kutsutaan, pohjan tulee olla liukumaton ja taipuisa ja päällisen mielellään hylkiä vettä. Tämän takia niissä on usein nahkapäällinen ja vaalea kumipohja.

Purjehduskengät suunniteltiin erityisesti veneilyä varten ja ensimmäiset purkkarit kehitteli mies, joka tiesi mitä veneilykengiltä vaaditaan, nimittäin laivastoupseeri Paul Sperry 1930-luvulla. Kengistä tuli pian osa Yhdysvaltain laivaston univormua.

1980-luvulla koettiin Suomessa purkkareiden maihinnousu, kun niistä tuli trendikengät ja ne saattoi laittaa jalkaan, vaikkei olisi ikinä merta nähnytkään. Purjehduskengät kokevat nyt toista tulemista muodin saralla ja ne käyvät erinomaisesti muuhunkin kuin veneilyyn. Ne ovat mukavat ja sopivat hyvin kaikenlaiseen vapaa-ajanviettoon.